Chlazení akvária v létě

Mnoho z nás potřebuje v letním období snížit teplotu vody v akváriu. Možností snížení teploty v akváriu je mnoho. Podívejme se tedy na ty nejčastější možnosti, jak akvária ochladit.

Výměna vody

Velmi účinnou a rychlou metodou je výměna vody v akváriu. Využijte výměnu vody i k odsátí nečistot na dně akvária. Pro ochlazení doporučujeme vyměnit maximálně 1/3 vody. Nechceme rybkám a rostlinám způsobit teplotní šok. Z dlouhodobého hlediska je však tato metoda náročná na čas i na množství vody.

PET lahve se zmraženou vodou

Jednoduchou a i dlouhodobě použitelnou možností pro malá akvária je naplnit PET lahve vodou a vložit do mrazáku. Neplňte však lahve až po okraj, mohla by se Vám v mrazáku roztrhat. Po zmražení vody vložte lahve do akvária. Jak jsme již zmiňovali, metoda je vhodná spíše pro malá akvária do cca 150 litrů. Do větších akvárií by bylo potřeba velké množství lahví a nemusela by Vám stačit kapacita mrazáku.

Větráček

K této možnosti Vám postačí obyčejný větráček do PC. Osobně pro 500 litrové akvárium používáme 2 větráčky z PC o rozměru 12x12 cm. Pořídit si můžete menší, ale i větší větráčky. V našem případě jeden fouká studený vzduch do akvária a druhý odvádí teplý vzduch z akvária do místnosti. Touto variantou se nám podařilo snížit teplotu o celých 5°C. Chce to však volit z méně hlučných větráčků, aby Vás nerušil jejich zvuk. Je důležité připomenout, že při použití větráčků dochází k rychlejšímu odpařování vody z akvária.

Výměna osvětlení

Mnoho akvaristů ještě dnes používá klasické zářivky či dokonce žárovky. Bohužel tato světla sama osobě produkují mnoho tepla a tím si sami akvária spíše ohříváme. Pokud trváte na použití tohoto osvětlení, tak doporučujeme upravit akvarijní kryt tak, aby z něj mohlo teplo unikat do prostoru mimo akvárium. Například vytvořením průduchů či otevřením krytu. Tato možnost však není příliš estetická. Úplně nejlepším řešením je poohlédnout se po novém osvětlení ve formě LED. V současné době se vyrábějí LED světla, která lze umístit do patic pro zářivky, a tak se nemusíte obávat velkého zásahu do krytu. Mezi další výhody LED osvětlení patří jeho nízká spotřeba, světlo svítí pouze do akvária a ne jako u zářivek do všech stran a v neposlední řadě dlouhá životnost a světelná stálost či možnost regulace.

Úprava okolního prostředí

Zdaleka nejlepší metodou bude úprava okolního prostředí. Nejenže budete mít příjemné klima Vy, ale Vaše akvárium nebude ohříváno na vyšší teplotu z okolního prostředí. Pořízení klimatizace tak může být pro mnoho z nás jasnou volbou. Není nutné kvůli klimatizaci dělat stavební úpravy. Existuje mnoho mobilních klimatizací.