Nálevník v akváriu

Kdo to ten nálevník vlastně je?

Jedná se o jednobuněčné organismy. Mají složitou stavbu buňky, na povrchu vybavené množstvím brv (bičíků), které slouží k pohybu nebo přísunu potravy. Potravou jsou pro nálevníky přemnožené bakterie, které vznikají z překrmování, nedostatečné údržby či špatné a hlavně nezaběhnuté filtrace, kdy v akváriu není nastolena tzv. rovnováha.

Jak se nálevník dostane do akvária?

Dá se říci, že nálevník je v akváriu od samého počátku. Jen je tam v množství, které není naším okem pozorovatelné. Stejně tak nepozorujeme další mikroskopické organismy. K jeho přemnožení dochází v případě, že je zanedbána údržba, překrmujeme a hromadí se odpadní látky. Stejně tak při špatné filtraci či při zakládání akvária. Velice často se nálevník přemnoží v době, kdy měníme v akváriu filtr za nový a tento nový filtr tzv. nenaočkujeme prospěšnými bakteriemi. Jeho přemnožení je pak pro lidské oko viditelné mléčným zákalem vody v akváriu.

Jak se mléčného zákalu zbavit?

Nejlepším způsobem je prevence a to spočívá v naočkování filtru či vody prospěšnými bakteriemi. Pokud máme fungující filtraci, můžeme filtr naočkovat bakteriemi ze stávající filtrace. Do kbelíku napustíme vodu z akvária, v této vodě vymácháme filtrační materiály ze zaběhnutého filtru a poté v této "špinavé vodě" na prospěšné bakterie bohaté vodě vymácháme nové filtrační materiály, které pak vložíme do filtru. Pokud měníme v akváriu filtr za nový, doporučujeme ponechat, alespoň dva týdny běžet v akváriu oba filtry a také i tento nový filtr naočkovat pomocí jedné z uvedených metod. Kombinace obou metod není na škodu ba naopak.

Skvělým způsobem jak se nálevníka zbavit je pomocí přípravku Seachem Clarity. Funguje na tom principu, že všechny mikroskopické částečky či spóry řas shlukne do větších částic, které dokáže zachytit a odfiltrovat filtr. Bez použití tohoto přípravku by jinak mikroskopické částečky filtrem prošly a nezachytil by je. Chceme-li urychlit tvorbu bakterií, použijeme Seachem Stability, který obsahuje milióny bakterií.

Užitečná léčiva pro potlačení nálevníka jsou též od značky eSHa. Mezi produkty, které pomáhají s nálevníkem patří eSHa 2000 a zejména pak eSHa Gastropex.

Je nálevník nebezpečný?

Z krátkodobého hlediska se dá říci, že nebezpečný není a většinou jej akvarijní živočichové přežijí bez újmy. I tak je důležité se ho zbavit a hledat jeho příčinu přemnožení, protože právě ta příčina může být pro ryby mnohem nebezpečnější. Jelikož vzniká z přemnožených bakterií, které se přemnožili díky rozkládajícím se zbytkům potravy a podobně, tak vzniká také čpavek a jiné látky nebezpečné rybám. Pro nás akvaristy je to vlastně takový ukazatel, že je v akváriu něco špatně a měli bychom něco změnit ať už pravidelnou údržbu, dávkováním krmiva nebo ve změně filtrace, či jejím vylepšení.

Rada na závěr

Velice účinnou metodou je použití UV lampy, která je 100% účinná a zbaví nás všech těchto organismů. Stačí jakoukoli UV lampu zapnout na 1-2 noci a nálevník je fuč. Veliký pozor však na to, že UV lampa likviduje také užitečné bakterie, proto by neměla být v provozu neustále, ale pouze když je to potřeba.

Filtrace v akváriu by měla fungovat nepřetržitě. Tedy 24 hodin denně, 7 dní v týdnu.