Černá štětičková řasa - Ruducha

Černá štětičková řasa neboli ruducha. V angličtině označovaná zkratkou BBA (Black Brush Algae). 

Popis řasy: Nejčastěji roste na okrajích pomalu rostoucích rostlin, akvarijní technice, kořenech a v místech, kde je velké proudění vody. Podobá se černým chomáčkům o velikosti cca 5 mm. Známá je také pod názvem Ruducha. Její odstíny jsou od tmavě červené až černé. 

Příčina vzniku: Nedostatečné množství CO2 u vysoce osvětlených nádrží. Hodnota CO2 během dne kolísá nebo je v celém akváriu nedostatečný proud okolo rostlin. V nízce osvětlených nádržích je příčinou také kolísání CO2 během dne.

Způsob odstranění: Nejdříve co největší možné množství štětičkové řasy odstraníme ručně. V akváriích s dostatkem světla zvýšíme množství CO2 a zároveň zlepšíme proudění vody v akváriu. Pro zlepšení cirkulace vody je možné použít přídavná čerpadla. V akváriích s menším osvětlením pomohou parmičky siamské, které jsou známé jako konzumenti této řasy. Použitím přípravku Tekutý uhlík (Flourish Excel) řasu jednoduše odstraníte. Pokud ovšem neodstraníme příčinu, tak se znovu objeví.

Tipy na odstranění řasy

Ruční odstraňování - Ze skla a dekorací jde snadno odstranit pomocí břitvy či žiletky. Vyjměte z vody všechny postižené dekorace a techniku a pečlivě je očistěte. Postižené rostliny rostlin musíte otrhat, bohužel jim už není pomoci. Provádějte pravidelné výměny vody.

Chemické odstranění - Velmi účinnou zbraní proti této řase je použití přípravku Tekutý uhlík Flourish Excel. Více o likvidaci ruduchy pomocí Tekutého uhlíku naleznete v našem článku: Likvidace řasy pomocí Tekutého uhlíku (Flourish Excel).

Rybky a krevetky - Výborným pomocníkem při likvidaci štětičkové řasy jsou také některé druhy ryb a krevet živící se řasami. Například Caridina multidentata nebo Otocinclus affinis či Crossocheilus siamensis.

Prevence - Nejdůležitější je však vytvořit rovnováhu mezi intenzitou osvětlení, dávkováním CO2 a dávkováním živin. Jakmile této rovnováhy dosáhnete, tak se štětičkovou černou řasou a ani s řasami obecně problémy mít nebudete. Pokud se řasa objeví, přidejte více CO2 a odstraňte rychle napadená místa, než se řasa po akváriu rozšíří.

Zpět na přehled všech řas