Hnědá řasa

Hnědá řasa nazývaná také Rozsivky, vytváří hnědé fleky na listech rostlin, dekoracích, substrátu, ale i na skle či akvarijní technice. 

Nejčastěji se vyskytuje v čerstvě založených akváriích, kde se množství amoniaku drží na vyšší úrovni. To je způsobeno nedostatkem nitrifikačních bakterií, které nebezpečný amoniak rozkládají. Pokud se Vám tedy objeví v prvních 4 týdnech od založení, tak věřte, že není důvod k panice.

Popis řasy: Tvoří hnědé fleky na listech, kořenech, substrátu i na skle.

Příčina vzniku: Nejčastěji se vyskytuje v čerstvě založených nádržích, kde se vyskytuje amoniak, jelikož se ještě bakterie ve filtru a v substrátu dostatečně nerozmnožili a nezvládají množství amoniaku rozkládat.

Způsob odstranění: Postačí čímkoliv setřít. Většinou vymizí po zaběhnutí akvária a hlavně filtru. S hnědou řasou Vám také pomohou rybky Otocinclus. Doporučujeme naočkovat filtr prospěšnými bakteriemi pomocí přípravku JBL FilterStart.

Tipy na odstranění

Ruční odstraňování - Hnědou řasu lze z pevných podkladů (listy rostlin, dekorace) jednoduše setřít hadříkem nebo houbičkou a ze dna odstranit odkalovačem. Většinou však vymizí sama po zaběhnutí akvária. Tomu můžeme pomoct přidáním přípravku obsahující násady bakterií. Např. Dennerle BactoClean Bio 50 mlSeachem Stability či jakýkoliv z další aktivátorů filtrů.

Rybky a šneci -  Otocinclus affinis je velice krásná rybka, která Vám navíc s touto řasou velice snadno pomůže. Další možnou variantou jsou šneci. Ovšem pozor, pokud budete akvárium překrmovat, budete časem řešit přemnožení šneků.

Prevence - V mnoha případech se vzniku hnědé řasy při založení akvária nevyhnete. Po nějaké době a při pravidelné údržbě by měla řasa sama zmizet. Při založení akvária by také nemělo být akvárium přesvícené. Nové akvárium osázejte co největším množstvím živých rostlin. Rostliny Vám pomohou s redukcí čpavku, který způsobuje rozvoj všech řas.

Zpět na přehled všech řas